Els primers objectes que podem oferir al nadó

Bona nit!

Com esteu? En aquesta nova entrada del blog m’agradaria seguir parlant del joc de l’infant, concretament dels primers objectes que podem oferir-li al nadó.

IMG_6035

Tal i com vam veure en l’anterior entrada al blog, per tal d’assegurar el benestar de l’infant i que pugui créixer i sentir-se segur per explorar l’entorn que l’envolta, serà molt important que es senti segur i equilibrat emocionalment, vivint una relació afectiva privilegiada de confiança amb els adults que en tenen cura a través de gests i paraules càlides i suaus que l’acullin i l’embolcallin en un ambient agradable i confortable.

Abans de parlar d’aquests primers objectes, també m’agradaria compartir tal i com es va explicar al post “la llibertat de moviment de l’infant”, que l’infant té una necessitat vital de moviment que des del primer moment de vida, al ser una persona activa i capaç, va experimentant constantment. El nadó abans d’agafar un objecte, necessita trobar-se i conèixer al seu cos a partir del moviment per poder anar descobrint les seves parts i les possibilitats que li ofereix (Emmi Pikler). El més important és poder trobar-se amb ell mateix.

Per donar-li aquest temps de trobar-se amb ell mateix, li podem oferir l’oportunitat d’estar estones estirat panxa enlaire recolzant la seva esquena i el cos sobre una estora, manta o bé un matalàs d’escuma dura embolicat amb una roba de tons càlids i neutres per tal de no rebre masses estímuls de colors, formes, dibuixos… Estar sobre una superfície que no sigui excessivament tova, li permetrà moure’s amb més llibertat. Podem oferir-li un espai que sigui càlid, que hi entri la llum, a prop d’una finestra on pugui observar l’exterior…

IMG_6046
Li anirem oferint l’oportunitat d’estar estirat en aquest espai a estones curtes i a poc a poc veurem com pot estar-s’hi més temps. Per donar-li seguretat i confiança, podem seure al seu costat i observar-lo tenint contacte amb ell amb la nostra mirada, gests… Al començament si observem que li costa està en aquest espai, podem estirar-nos a prop seu, a la seva alçada, per oferir-li proximitat i confiança. També podem baixar una mica el sostre posant sobre l’estora o matalàs una tela càlida, tipus mosquitera, per tal que el nadó es pugui sentir encara més recollit.

Estan en aquesta posició, quan el nadó es trobi estirat panxa enlaire, i respectem el seu lliure moviment, observarem com primerament començarà a moure el coll i el cap cap a costat i després a l’altre. A poc a poc anirà movent els braços que, per tal que pugui fer-ho, serà important que les escàpules i la cintura estiguin lliures, doncs el moviment del braç ve des de l’espatlla i la maduració li començarà a l’espatlla. El moviment dels seus braços li permetrà començar a trobar-se i observar les seves mans llepant-les, posant-se els dits a la boca, movent-les de diverses maneres, observar-les atentament…

Quan comenci a descobrir les seves mans, a poc a poc observarem com anirà mostrant interès per agafar el llençol del seu bressol, la roba dels adults… aleshores serà el moment en el que ens indicarà que comença a està preparat i interessat per agafar els seus primers objectes per tal que pugui explorar-los amb dedicació, curiositat… Convé respectar les etapes del moviment i anar oferint els objectes segons aquests interessos, oferint materials que siguin adequats al moment evolutiu que es troba.

Tal i com ens proposen a l’institut de Lóczy, el primer objecte que li podem donar és un mocador de roba de cotó i, després, li podem anar oferint a poc a poc noves textures com la seda, el ganxet, la llana… li podem anar oferint de diferents textures que li aportaran diverses sensacions i descobertes. Tal i com ens diu la Sònia Kliassles teles, que tenen cert volum i s’adapten fàcilment al gest encara incipient de l’infant, els permeten una primera experiència de satisfacció per arribar a agafar alguna cosa a les seves mans. Són suaus, lleugeres, segures (no suposen cap perill pel bebè) i fàcils d’agafar. Per això a l’institut Pikler les recomanen com a primera joguina. La tradició de la casa és un mocador de cotó de la mida d’un tovalló, de color i amb topets. El mocador l’oferirem una mica elevat, tal i com es mostra a la fotografia, ja que d’aquesta manera, la mà del nadó el pot agafar amb més facilitat que si estigués pla al terra.

IMG_6012

A poc a poc, a mesura que vagi mostrant més habilitat amb la tela, al seu voltant podem anar-li oferint objectes i anirem observant com interacciona amb ells. Els materials i objectes que escollirem adreçats als primers mesos, seran materials que aportin calidesa, harmonia, tranquil·litat, benestar… Objectes on pugui trobar el contrast de dos colors blanc i fosc, tal i com passa amb el mocador, indicats per l’infant en els seus primers mesos de vida, ja que en aquesta etapa mostren preferència per les ombres i els objectes en els quals hi ha un contrast entre el clar i el fosc.

DSC_1563

DSC_1563

Seran objectes fàcils d’agafar amb les mans, i que no se’ls puguin escapar, ja que en aquesta etapa el nadó encara no es desplaça i no pot anar-los a buscar si se li escapen de les mans. En una altra entrada al blog, aniré parlant d’objectes que podem oferir quan l’infant comença a moure més el seu cos i hi ha els primers desplaçaments. També seran objectes de formes senzilles i harmòniques, el màxim de naturals possibles i que aportin riquesa sensorial per la seva exploració, ja que el tacte juga un paper molt important en aquestes edats i és per això que tot allò que oferirem a l’infant ha de ser nutritiu. D’aquí la importància d’oferir la gamma més àmplia possible d’experiències sensorials, materials naturals, ja que són elements vius i, per tant, hi ha una ressonància, és possible establir-hi un diàleg: el metall aporta fredor, la fusta calidesa… Són materials i objectes que formen part de la vida quotidiana de l’infant.

Un exemple d’aquests primers objectes adequats per les mans de l’infant poden ser les anelles de fusta:

2

Les anelles tenen moltes possibilitats de joc i les podem utilitzar per posar-hi diversos elements que podem elaborar nosaltres mateixos, aportant el valor emocional i especial com tot allò que oferim a l’infant elaborat amb les nostres mans. Us presento imatges de diferents anelles que he fet amb ganxet, teixits amb una llana ecològica que és agradable al tacte i adequada per tal que els infants  puguin posar-se l’anella a la boca, ja que no és tòxica ni nociva per ells:

IMG_6018

DSC_1852

DSC_1861

DSC_1883

De les anelles també hi podem cosir cintes de diferents textures i colors suaus, permetent una altra possibilitat d’exploració i descoberta:

IMG_2783

També podem folrar les anelles de roba per poder descobrir una nova textura, així com també, oferir altres objectes de roba fàcils d’agafar:

IMG_6032

Podem oferir varietats de fusta de diferents procedències (boix, pi…). Peces úniques i delicades, que podem trobar en fires d’artesans, com les de la fotografia:

IMG_6042

Un altre material interessant per oferir al nadó poden ser els sonalls, com aquest de vímet fet artesanalment. És un sonall molt agradable al tacte, de mida petita. En sacsejar-lo, fa un so molt agradable i especial, gràcies a les pedres que té al seu interior.

IMG_6026

I, finalment, un darrer objecte, la pilota Pikler, una pilota ideal per les mans dels nadó que, al tenir diverses obertures, li permet que la pugui agafar amb més facilitar. És una pilota molt lleugera i agradable al tacte, feta de bambú. Mentre no es desplacen, si hi lliguem un mocador, per exemple de seda, permetrem que la pilota no s’escapi i la pugui explorar amb més facilitat. També hi podem lligar cintes.

IMG_5621

Oferirem els materials a l’espai que comentàvem anteriorment, sobre una superfície càlida i acollidora, on pugui estar-se còmodament estirat i pugui moure els seus braços per agafar l’objecte que desitja.

IMG_5621

Oferirem pocs objectes al seu voltant per tal que el nadó pugui seguir trobant-se amb ell mateix i el seu cos. També hem de tenir present que és important que aquests objectes no li donem a la mà, sinó que deixem el temps que el nadó necessita per agafar l’objecte que esculli quan ho decideixi i desitgi i també perquè pugui seguir explorant el seu propi cos.

Espero que l’entrada d’avui pugui ser-vos d’utilitat per acompanyar el vostre fill o filla a casa o els nadons a l’escola bressol, per qualsevol cosa ja sabeu que podeu escriure’m un email a petitescreacionsmp@gmail.com o bé escrivint un comentari a la publicació.

Fins aviat!

Marta


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s